BR-Administratie

muntgeld

Fiscale oude dag reserve (FOR)

Als u kwalificeert als ondernemer voor de inkomstenbelasting, heeft u 'ondernemersvoordelen'. Een van die voordelen is de Fiscale Oude dag Reserve. Ook wel FOR genoemd. Elk jaar kunt u hier onder voorwaarde gebruik van maken en een stukje van uw winst reserveren voor uw oude dag. Dit betekend dat u over een stukje winst nu geen inkomstenbelasting betaald. Hetgeen u in aftrek brengt wordt elk jaar bijgehouden en komt op de balans te staan onder uw eigen vermogen. Maar wat is dit nu precies? En wat gebeurt er mee? Is het ook wel zo voordelig als het in eerste instantie lijkt?

De FOR zoals deze op de balans wordt bijgehouden is géén eigen vermogen. Eigenlijk is het een schuld aan uzelf om voor uw pensioen te zorgen. Dit betekend dan ook dat u in de toekomst voor dit geld een lijfrente moet aankopen bij een pensioen- verzekeraar. Hier zijn wel iets meer mogelijkheden dan alleen dit, maar dat gaat te ver om nu allemaal uit te leggen. Wel is het belangrijk voor u om te weten dat wanneer u dat namelijk niet doet en u stopt met ondernemen, dat u in een keer over het gehele bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Veel ondernemers houden hier geen rekening mee, wanneer zij willen stoppen. Het geld is niet aanwezig om een pensioen bij een verzekeraar af te sluiten en soms ook niet om de belasting erover te betalen.

Is die FOR dan wel zo gunstig? In sommige gevallen kan dit zelfs heel ongunstig uitpakken. U heeft jaren misschien een aftrek voordeel van 42%, maar wanneer u gaat stoppen moet u 52% gaan betalen over deze reserve.

Graag kijk ik met u mee of deze regeling voor u belastingvoordeel oplevert en/of er andere mogelijkeheden voor u zijn om voor uw oude dag te zorgen. Dit is namelijk voor iedereen anders.

© 2006-2010 www.mijn-eigen-website.nl